Сфери на дейност

Новини

Електронните винетки

Oт 01 януари 2019 г. всички автомобили трябва да притежават електронна винетка – е-Винетка, за да удостоверят, че имат платена винетна такса за ползване на платената пътна мрежа в България.

Електронната винетка или е-Винетка е електронен документ по смисъла на чл.3 ал.1 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Тя има уникален идентификационен номер и съдържа данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която е регистрирано, неговата категория, датата на заплащане на таксата и периода на валидност.

е-Винетката за платена винетна такса може да бъде закупена от собственика или ползвателя на пътното превозно средство или от всяко трето лице, което разполага с необходимите данни, посочени по-горе.

Контролът за закупена електронна винетка се осъществява със стационарни и мобилни камери чрез засичане на регистрационните номера на автомобилите. В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1, поетапно на касите на Изипей - от днес се въвеждат. От следващата седмица поетапно започва и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи. До месец ще може и чрез около 2 хил. банкомата на Борика. За успокоение на всички граждани, които са заплатили за 1 винетка 2 пъти, от АПИ заявяват, че средствата ще бъдат възстановени чрез подадено заявление в централно пътно управление.

На ГКПП-тата към момента има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът и за Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има 13 пункта. На Калотина се оборудват и работни места за плащане в брой - там има 2, утре ще има на Кулата, на 7-ми на Дунав мост - Русе и Капитан Андреево" Пътни винетки са длъжни да закупят както собственици на пътни превозни средства от Категория 3: леки, лекотоварни автомобили с общо тегло до 3.5т; така и пътни превозни средства от Категория 3 предназначени за теглене: ремаркета и каравани. За собственици на МПС Категория 1 и 2 - Тежкотоварни автомобили и автобуси са предвидени три вида винетки действащи и досега - дневна, седмична и месечна. За Категория 3 – Леки автомобили винетките са за уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна.

Хартиените винетки, преобразувани в електронни се отразяват на сайта bgtoll.bg на следващия ден. Над 5000 заявки за конвертиране на хартиена в електронна винетка са направени от началото на годината, когато стартира уебсайтът на Националното ТОЛ управление. От Агенция „Пътна инфраструктура“ уточняват, че заявките се обработват и се отразяват на интернет страницата в деня след подаването им. Продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение bgtoll и през близо стоте терминала за самотаксуване, които са инсталирани към момента вече започна.

11.01.2019 г.
Източник: по материали от интернетЕК ни готви наказателна процедура заради облекчения лов на мечки

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради промените в Закона за лова и опазване на дивеча, регламентиращи отстрела на кафява мечка, съобщиха във вторник от Сдружение за дива природа "Балкани". Текстовете бяха внесени през лятото на 2010 г. от депутата от ГЕРБ Емил Димитров и още няколко народни представителя от мнозинството и бяха приети от парламента в края на годината.

От тогава разрешенията за отстрел на мечки се издават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) вместо от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Първоначално в промените беше предвидено към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на дива коза, но Емил Димитров сам го оттегли.

Проблемът с прехвърлянето е, че в ролята му на принципал на ловните стопанства, земеделското министерство има финансов интерес от трофейния лов на мечки, но няма отношение към опазването на ценни животински видове, каквато е кафявата мечка. До влизането си в парламента през 2009 г. Емил Димитров държеше на концесия две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" в Етрополе и "Шерба" в Долни Чифлик. След изборите той прехвърли бизнеса на майка си Елеонора Димитрова.

18.09.2012 г.
Източник: Mediapool.bgПоказват пряко в интернет препитването на кандидатите за новия ВСС

Българският институт за правни инициативи ще проведе изслушвания на изявилите съгласие за това кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет от професионалната квота. Те ще се проведат на 10 и 12 септември, съобщиха от института.

Към момента 9 магистрати са изявили желание за участие. Дискусиите ще бъдат пряко излъчвани в интернет, като по този начин ще бъде осигурена постоянна възможност за осигуряване на въпроси.

Крайният срок за заявяване на участие е 4 септември, а списъкът с участници ще бъде непрекъснато актуализиран.

29.08.2012 г.
Източник: DarikNews.bgБългарският съд прилага трудно антидискриминационното законодателство

Българският съд прилага трудно на практика антидискриминационното законодателство, заради това делата за сексуален тормоз на работното място се гледат години наред. Това каза Геновева Тишева от Алианса за защита срещу домашното насилие.

Обучението на магистратите в сферата на половата дискриминация е една от препоръките в доклада за България на ООН, излязъл в края на юли.

През есента ще бъде сформирана работна група за създаването на механизъм за обезщетение за бавно правосъдие на жените, жертва на дискриминация, каза зам.-правосъдният министър Велина Тодорова.

Между 1500 и 1700 жени годишни търсят закрила от домашно насилие. Все повече жертви на сексуален тормоз на работното място се обръщат към съда и към Комисията за защита от дискриминацията, каза Геновева Тишева от Алианса. "Съдът не може все още да направи правилна преценка за наличието на дискриминация. В делата по дискриминация, съгласно закона, има едно правило, ако жената предостави начални доказателства за дискриминация, след това, тежестта е върху другата страна да каже, че действието, извършено от нея не представлява дискриминация. В случая съдът не може да приложи правилно това правило и прехвърля цялата тежест върху жената. Това са случаи много лични, много интимни. Свързани са с насилие, достойнство, право на работа. 8 години жената доказва, че е жертва на сексуален тормоз, три съдилища не могат да приложат това правило".

Сред препоръките на ООН са и въвеждането на мерки за равнопоставеност на двамата родители при отглеждането на детето, каза адвокат Албена Койчева от Центъра за джендър изследвания: "Няма неравнопоставеност при поемането на отговорностите за издръжката, цялостното обгрижване на детето, всички тези тежести падат несъразмерно върху родителя, при който детето живее, а това - при огромния брой случаи е майката. Стоят проблеми по отношение на издръжката, на размерите, актуализацията на издръжката, базата, на която се определя".

Неправителствените организации поискаха да се предвидят текстове в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират актовете на насилие и изнасилване в семейството.

16.08.2012 г.
Източник: DarikNews.bgНадграждане на електронното образование за 140 млн. лв.

“В най-скоро време децата ще забравят тетрадките си за домашна работа и ще започнат да пишат домашните си в интернет. Целта ни е изпитването на учениците също да се прехвърли от класната стая в електронната мрежа. Родителите пък от компютъра у дома ще проверяват оценките и неизвинените на децата си". Това казва бившият министър на образованието Даниел Вълчев при старта на националния образователен портал - http://start.e-edu.bg в края на 2006 г. За него са похарчени 550 хил. лв.

Порталът е част от тригодишна програма за внедряване на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) в образованието на кабинета на Сергей Станишев и струва 140 млн. лв.

Шест години по-късно мечтите на тройната коалиция остават само едно добро намерение. Черната дъска, която вече е станала бяла, и хартиената тетрадка продължават да са предпочитаният начин на преподаване в училище. Но е-образователен портал вече е “безнадежно остарял и се нуждае от надграждане” от 5.7 млн. лв. Поръчката е обявена в началото на юли и е част от европейския проект “ИКТ в образованието” за близо 40 млн. лв.

“Няма технология, която е вечна. Особено ИКТ се развива страшно бързо. Необходимо е надграждане на съществуващата платформа, която е безнадежно остаряла”. Така Орлин Кузов, директор на дирекция ИКТ в Министерството на образованието обясни причината за обявяването на нова поръчка пред Mediapool. За да е по-убедителен, той направи сравнение на двете образователни платформи с телевизор “Опера” и новите плазмени приемници сега.

От обясненията му обаче не стана много ясно защо поръчката поскъпва над 10 пъти - от 550 хил. лв. за първата платформа на 5.7 млн. лв. за новата поръчка. Това е индикативната стойност на проекта, която по време на търга най-вероятно ще падне, прогнозира Кузов.

01.08.2012 г.
Източник: Mediapool.bg2000 лв. глоба и 2 години без книжка при отказ от проверка с дрегер

Без шофьорска книжка за период от половин до една година да остават водачи, хванати да карат пили с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила. Това реши парламентът като прие окончателно текстове от промените в Закона за движение по пътищата.

Нарушителите ги грози и санкция от 500 до 1000 лева.

Ако водач откаже дрегер, книжката ще му се отнема за две години и ще бъде глобен с 2000 лева.

Досега свидетелството се отнемаше за период от 12 до 18 месеца, а санкцията беше от 500 до 1000 лева. 200 лева ще е глобата за неправомерно паркирали на място за хора с увреждания.

В петък депутатите задължиха шофьорите да карат на къси светлини през цялата година, а велосипедистите да са със светлоотразителни жилетки.

25.07.2012 г.
Източник: DarikNews.bgКараме с пуснати фарове през цялата година

Движението на автомобилите с пуснати фарове през деня вече ще е задължително и през лятото. Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от промените в Закона за движението по пътищата.

В момента дневни светлини или къси задължително се ползват през деня само от 1 ноември до 1 март, но вече ще бъде задължително целогодишно.

От опозицията се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Управляващите обаче я защитиха като посочиха, че така ще се завиши безопасността на пътя.

20.07.2012 г.
Източник: DarikNews.bg36 707 дела са завършили с осъдителна присъда през 2011-а

През 2011 г. с осъдителна присъда са завършили делата за 36 707 извършени престъпления, показват данни на Националния статистически институт.

Броят на осъдените хора с влезли в сила присъди е 41 013. Спрямо 2010 г. броят на престъпленията, завършили с осъждане, се увеличава с 3,7 на сто, а броят на осъдените - с 5 на сто.

Осъдените на възраст 14 - 17 години са 2 746 или 6,7 на сто от всички осъдени хора.

През 2011 г. са водени дела за 42 460 престъпления, като за 21 981 те са завършили с ефективно осъждане, за 14 726 престъпления - с условно осъждане, за 1 070 престъпления - с оправдаване, за 220 престъпления - с прекратяване, и за 4 463 престъпления - с освобождаване от наказание.

Броят на обвиняемите през 2011 г. е 47 238, от които: с ефективна осъдителна присъда са приключили делата на 23 893 души - 50,6 на сто от общия брой на обвиняемите; условно осъдени са 17 120 или 36,2 на сто от общия брой на обвиняемите; оправдателна присъда са получили 1 282 обвиняеми; на 279 души делата са прекратени; освободени от наказателна отговорност са 4 664 или 9,9 на сто от общия брой на обвиняемите.

През 2011 г. коефициентът на криминална активност е 638 на 100 хил. души от средногодишното наказателноотговорно население и е по-висок в сравнение с 2010 г., когато този коефициент е бил 595.

Лишените от свобода през 2011 г. са 26 538 - 64.7 на сто от общия брой на осъдените. От тях най-голям е делът на осъдените на лишаване от свобода до шест месеца - 12 892 - 48,6 на сто от всички лишени от свобода, и на лишаване от свобода от шест месеца до една година - 7 708 - 29,1 на сто. Осъдени на доживотен затвор са 7 души, а на доживотен затвор без право на замяна - четирима. Наказанието пробация е наложено на 12 277 души. С глоба са наказани 1 607 или 3,9 на сто от общия брой на осъдените.

16.07.2012 г.
Източник: DarikNews.bg